Naturalny Olejek eteryczny LAWENDOWY 100ml

Dostępność:
Jest Jest
 (68 szt.)

Naturalny olejek eteryczny Lawendowy

(Lavandula Angustifolia Oil)
 
Wyjątkowy zapach kojący zmysły
Przeciwstersowy i antydepresyjny afrodyzjak

Olejek lawendowy jest otrzymywany z kwiatów Lawendy lekarskiej (Lavandula Angustifolia Oil), posiada zdolność przywracania równowagi wszystkim układom w nszym organiźmie.
Ten aromatyczny olejek pozyskiwany jest metodą destylacji parą wodną. To jeden z najczęściej kupwowanych olejków na świecie. Ma szerokie właściosci zdrowotne, lecznicze i zapachowe.

Aromat lawendy poprawia samopoczucie, ma zastosowanie w leczeniu depresji.
Wykazuje również działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciw-pasożytnicze, antyalergiczne, przeciwdrgawkowe, tonizujące, antymiażdżycowe, wykrztuśne, rozkurczowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, anty-toksyczne, immuno-stymulujące, antyoksydacyjne, napotne, relaksacyjne, dezodorujące.

Działa antyseptycznie, łagodzi obrzęki i swędzenie po ukąszeniach przez owady. Preparat z dodatkiem tego olejku, przyspiesza proces gojenia oparzeń i zadrapań skórnych, znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo powstania blizn. Ma również zastosowanie wspomagające leczenie dolegliwości i infekcji dróg moczowych, zapalenia jamy ustnej, bólu mięśni i stawów, reumatyzmu, artretyzmu, zapalenia mięśni, ścięgien i więzadeł. Niweluje bóle głowy i bóle migrenowe.

Stosowany w pielęgnacji skóry głowy, ogranicza wypadanie włosów, niszczy komórki grzybicze łupieżu.

Jest polecany do aromatyzowania powietrza w szafie z ubraniami, pościelą, bielizną...
Na każdy płatek kosmetyczny zaaplikować 3 krople olejku. Płatek położyć na półce miedzy ubraniami, ale bez bezpośredniej z nimi styczności. W celu uniknięcia pozostawienia śladów na powierzchni stycznej z płatkiem, można dodatkowo zastosować folię aluminiową pomiędzy np. półką a płatkiem. Płatki można stosować wielokrotnie, lub wymieniać je wg uznania.

Olejek lawendowy odstrasza komary, mole, odświeża zapach ubrań, bielizny i pościeli. Skutecznie dezynfekuje powietrze.


Sposób otrzymywania: Olejek otrzymuje się poprzez destylację rozwiniętych kwiatów lawendy lekarskiej.

 

Właściwości: przeciwskurczowe, bakteriobójcze, przeciwzakaźne, przeciwbólowe, antydepresyjne, przeciwreumatyczne, antytoksyczne, antyseptyczne, odtruwające, stymulujące, pomaga w zaburzeniach snu i łagodzi bóle głowy, przyspiesza gojenie oparzeń i ran, działa uspokajająco.

 

SPOSÓB UŻYCIA:

  • masaż w własnym zakresie 
  • kąpiel aromaterapeutyczna - jego delikatny kwiatowy zapach odświeża i ożywia. Kąpiel z udziałem olejku lawendowego działa odprężająco.
  • delikatny masaż głowy w okolicach skroń
  • zimny kompres (czoło lub kark)
  • inhalacja
  • moczenie stóp
  • naturalne aromatyzowanie powietrza
  • dodatek do olejów bazowych
  • włosy - zwalcza walkę z łupieżem
  • często wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym
  • bezpośrednie w walce z stanem zapalnym skóry, egzemami
     

Przeciwwskazania: Nie stosować w okresie ciąży.



Dla przyszłej Mamy: Nie stosować w okresie ciąży.

Zapach: Słodki, świeży, kwiatowy
 


Przechowywanie : Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej w miejscu niedostępnym dla dzieci.


INCI:
Lavandula Angustifolia Oil

 Poj: 100ml,

Butelka z ciemnego szkła


Kraj pochodzenia:
Francja, Bułgaria

 

 
Naturalne olejki eteryczne są czystym, nierozcieńczonym koncentratem z roślin, leczą, ale trzeba z nimi postepować ostrożnie, przed użyciem do masażu rozcieńczać w naturalnym olejku bazowym (np. ze słodkich migdałów, morelowym, avocado, jojoba, itp) lub w przypadku inhalacji dodawać do kąpieli wodnej, aby nie uszkodzić czy podrażnić naskórka.
Olejki eteryczne mogą być używane pojedyńczo lub mieszane z innymi dla wzmocnienia aromatu lub uzyskania nowego zapachu.


WAŻNE: Olejki należy przechowywać w chłodnym miejscu z dala od bezpośredniego światła słonecznego oraz zakręcać pojemnik bezpośrednio po jego użyciu. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Najmniej trwałymi olejkami są olejki cytrusowe, które można przechowywać do 18-stu miesięcy. Olejki korzenne, drzewne są najtrwalsze a ich okres przydatności może wynieść do czterech lat. Olejki, które z czasem stają się mętne nie nadają się już do użycia.