Masło KAKAOWE VIRGIN Nierafinowane zapach czekolady 1kg

  • Dodaj recenzję:
    • Dostępność: Jest Jest
    • Kod producenta: 839
    •  (29 szt.)

    MASŁO KAKAOWE NIERAFINOWANE


    virgin o intensywnym zapachu czekolady, nieoczyszczone

    100 % naturalne, natłuszczające i ujędrniające

     

    Masło kakaowe otrzymywane jest z nasion dojrzałych owoców kakaowca, który rośnie w strefie tropikalnej Ameryki Południowej, Azji i Afryki. Dojrzałe owoce kakaowca są ścinane i w celu uzyskania masła kakaowego oczyszczone ziarna poddaje się wytłaczaniu na ciepło. Są one prane i mielone, w wyniku czego otrzymywana jest gęsta masa, z której w procesie tłoczenia otrzymuje się masło kakaowe, a odtłuszczone wytłoczyny, poddane powtórnemu mieleniu, przybierają postać proszku kakao (kuch kakaowy).

    Masło, które oferujemy jest nierafinowane, rzadko dostępne na rynku. Nie zostało poddane procesowi deodoryzacji i rafinacji jak większość masła kakaowego kosmetycznego. Ma zapach czekolady, jest twarde, doskonałe do produkcji słodkich kosmetyków, zagęszczania formulacji oraz produkcji spożywczej, wytwarzania czekolady.

    Masło kakaowe charakteryzuje się zgodnością ze skórą co oznacza, że składniki w nim zawarte są przez skórę w 100 % tolerowane i łatwo się wchłaniają. Opóźnia efekty starzenia się skóry, nadaje skórze jedwabistą gładkość i piękny koloryt. Masło doskonale nawilża i regeneruje skórę ponieważ zawiera kwas oleinowy; nadaje skórze piękny połysk i aksamitną gładkość. Zawiera naturalne antyutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników. Dlatego nie jełczeje, można je przechowywać nawet kilka lat. Masło kakaowe ma twardą konsystencję. Temperatura topnienia masła jest zbliżona do temperatury ludzkiego ciała i wynosi ok 36 stopnie Celsjusza. Dlatego po zetknięciu ze skórą przechodzi w stan ciekły, doskonale ją natłuszcza, chroni przed promieniowaniem UV, wykazuje całkowitą biozgodność ze skórą.

    Masło znacząco przyspiesza opalanie, chroni przy tym skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Ma naturalny filtr słoneczny 4.
    Nadaje skórze naturalny odcień brązu.
    Ma słodki smak i zapach, intensywny czekoladowy.


    Można używać je samo lub łączyć z innymi olejami, np ze słodkich migdałów. Połączyć z olejem roślinnym w proporcjach 80 % masła i 20 % oleju roślinnego.
    Masło roztapiamy w kąpieli wodnej a następnie dolewamy do niego olej roślinny i dokładnie mieszamy. Przelewamy do naczynia i odstawiamy do lodówki aby ponownie stwardniało. By było jeszcze mniej twarde można spróbować zmienić proporcje np. 70 % masła i 30 % oleju.
    Masło kakaowe można stosować też do zgęszczania kremów, maseł, peelingów. Surowiec poprawia ich lepkość i stabilność.

    Masełko kakaowe poprawia koloryt skóry, delikatnie ją opala. Jak na masło naturalne wchłania się dość szybko.


    Właściwości:
    • mocno nawilżające i regenerujące
    • przyspieszające opalanie
    • uzupełniające w skórze niedobory witamin
    • nadające skórze piękny blask
    • wygładzające
    • przeciwzmarszczkowe
    • nie alergizujące
    • naturalny filtr słoneczny
     
    Zastosowanie:
    • bezpośrednio na skórę
    • do produkcji kosmetyków profesjonalnych i w warunkach domowych
    • do opalania i po ekspozycji na słońce
    • do zabiegów w salonach kosmetycznych i salonach masażu
    • spożywcze

    Ingredients:
    theobroma cacao seed butter
     
    Waga: 1kg