Macerat olejek z MACIERZANKI tonizuje i działa antyseptycznie 5l

Dostępność:
Jest Jest
 (55 szt.)

Naturalny macerat z kwiatów macierzanki

lekki olejek na bazie olejku słonecznikowego

działa antyseptycznie, regeneruje, nawilża

delikatnie pachnie łąką...

 

Naturalny macerat powstały z macerowania kwiatów macierzanki w zimnotłoczonym oleju z słonecznika. Ma silne działanie antyseptyczne, antybakteryjne i regenerujące,  które jest związane głównie z obecnością karotenów i flawonoidów. Doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry szorstkiej, popękanej, także zniszczonej na skutek odmrożeń czy oparzeń. Oczyszcza i zmiękcza skórę. Olejek używany regularnie doskonale regeneruje naskórek, redukuje zaczerwienienia i pękania. Polecany do pielęgnacji niemowląt i małych dzieci.

Macierzanka to niewielka roślina, która rozpowszechniona jest w wielu zakątkach świata, w tym Azji, Ameryce Północnej oraz na zdecydowanej większości powierzchni kontynentu europejskiego. Występuje w ponad 300 gatunkach, wykazuje pozytywne działanie dla zdrowia i urody, działa silnie przeciwbakteryjnie i ściągająco. Olejek z macierznki polecany jest szczególnie osbom o skórze skłonnej do wyprysków, stanów ropnych, zmian skórnych, cerze tądzikowej, szarej i przemęczonej.

Olej ze słonecznika - jeden z najpopularniejszych i najbardziej stabilnych olejków do pielęgancji ciała i włosów, doskonale się wchłania, natychmiast zmiękcza skórę i nawilża, jest bardzo delikatny, pozostawia skórę jedwabiście gładką. Olejek tłoczony na zimno, jest bogaty w witaminy i minerały, kwas linolowy – niezbędny do prawidłowego funkcjonowania błony komórkowej, oraz kwas palmitynowy i palmitooleinowy. Zawiera proantocyjanidyny, które są skutecznymi antyoksydantami. Redukując wolne rodniki, zapobiegają starzeniu się skóry, zmniejszając negatywne efekty działania słońca na skórę.
Olej z ziaren słonecznika oczyszczony jest lekki, wykazuje wysoką zgodność z naturalnym sebum skóry, nie działa komandogennie, może być z powodzeniem stosowany w preparatach do skóry trądzikowej.


Zastosowanie:

- do produkcji, jako dodatek do kosmetyków, surowców kosmetycznych, olejków do ciała i włosów

- do przemywania i oczyszczania zamiast mleczek do demakijażu

- do codziennej pielęgnacji skóry twarzy i ciała, olejek działa przeciwbakteryjnie, nawilżająco, przeciwzapalnie i przeciwropnie

- do kąpieli, szczególnie przy przeziębieniu i grypie

- do przecierania trudno gojących się ran i stanów grzybicznych skóry

- do olejowania tłustych włosów oraz przetłuszczającej się i zajętej łupieżem skóry głowy

 

INCI: Helianthus annuus seed oil, Thymus Serpillum Extract

Poj.5l kanister HDPE