Macerat olejek z LAWENDY relaksuje i tonizuje skórę 5l

Dostępność:
Jest Jest
 (64 szt.)

Naturalny macerat ze kwaitów lawendy

lekki olejek na bazie olejku słonecznikowego

wzmacnia i odświeża skórę, ma działanie relaksujące

 

Naturalny macerat powstały z macerowania kwiatów lawendy Lavandula Angustifolia w zimnotłoczonym oleju ze słonecznika. Olejek zawiera ogromne właściwości pielęgnacyjne: odświeża i nawilża skórę, koi podrażnienia, działa przeciwbakteryjnie i ściągająco. Idealny dla cery mieszanej i tłustej, doskonały do masażu relaksacyjnego, a także olejowania włosów. Lawendowy olej przypadnie do gustu wielbicielkom kwiatowych aromatów, gdyż cały zapach kwiatów przeniknął do olejku bazowego.

Lawenda kojarzona głównie z lawendowymi polami we francuskiej Prowansji, rosnąca na polach i w ogrodach, zachwyca misternym wyglądem i cudownym zapachem. Oprócz swoich walorów zapachowych, ma duże znaczenie w pielęgnacji ciała i włosów. Kosmetyczne właściwości lawendy są związane głównie z wpływem olejku lawendowego na zmiany skórne. Zawarte w nim substancje, takie jak cyneol, geraniol, limonen, sabinen, wspomagają zabliźnianie i leczenie różnego rodzaju zmian skórnych. Duża zawartość tanin (związków o właściwościach ściągających i wysuszających) wspomaga leczenie uszkodzeń skóry, np. oparzeń czy otarć. Macerat znacznie przysłuży się też włosom. Wzmacnia cebulki, zmniejsza wypadanie, odświeża i nawilża suchą skórę głowy.

Olejek pachnie bardzo delikatnie i subtelnie.

Olej ze słonecznika - jeden z najpopularniejszych i najbardziej stabilnych olejków do pielęgancji ciała i włosów, doskonale się wchłania, natychmiast zmiękcza skórę i nawilża, jest bardzo delikatny, pozostawia skórę jedwabiście gładką. Olejek tłoczony na zimno, jest bogaty w witaminy i minerały, kwas linolowy – niezbędny do prawidłowego funkcjonowania błony komórkowej, oraz kwas palmitynowy i palmitooleinowy. Zawiera proantocyjanidyny, które są skutecznymi antyoksydantami. Redukując wolne rodniki, zapobiegają starzeniu się skóry, zmniejszając negatywne efekty działania słońca na skórę.
Olej z ziaren słonecznika oczyszczony jest lekki, wykazuje wysoką zgodność z naturalnym sebum skóry, nie działa komandogennie, może być z powodzeniem stosowany w preparatach do skóry trądzikowej.

 

Zastosowanie:

- do produkcji, jako dodatek do kosmetyków, surowców kosmetycznych, olejków do ciała i włosów

- do codziennej pielęgnacji skóry twarzy i ciała, zamiast kremu

- do olejowania włosów i skóry głowy na kilka godzin przed myciem

- do kąpieli, dla nawilżenia i uelastycznienia skóry

- do smarowania trudno gojących się ran, otarć i poparzeń

 

INCI: Helianthus annuus seed oil, Lavandula Angustifolia Extract

 

Poj. 5l, kanister HDPE

Przechowywać w zaciemnionym miejscu