Macerat olejek z KOCANKI wzmocnienie skóry, lek na naczynka 1l

Dostępność:
Jest Jest
 (82 szt.)

Naturalny macerat z kocanki włoskiej

lekki olejek na bazie olejku słonecznikowego

wzmacnia skórę naczynkową

uelastycznia ją i poprawia koloryt

 

Naturalny macerat powstały z macerowania żółtych kwiatów kocanki w zimnotłoczonym oleju ze słonecznika. Kocanka działa oczyszczająco na skórę, wpływa na elastyczność i odporność naskórka. Posiada korzystny wpływ na naczynka, działa obkurczająco oraz zmniejsza opuchnięcia, sprzyja szybkiemu zanikowi siniaków, obtłuczeń i zaczerwienień skóry, przyśpiesza wchłanianie i niwelowanie wybroczyn oraz krwiaków powstałych po urazach, zabiegach medycznych i kosmetycznych. W przypadku drobnych zranień, hamuje krwawienie i uśmierza ból. Jednocześnie wykazuje intensywne działanie przeciwzapalne i łagodzące.

 

Kocanka włoska (Helichrysum Italicum) - to krzew o drobnych żółtych kwiatach, rosnący głównie  w Europie. Żółte kwiatostany kocanki, są niezwykłe trwałe, bukiety suszu przez kilka lato mogą cieszyć nasze oczy. W medycynie ludowej kocanka pomagała w zwalczaniu reakcji alergicznych, leczeniu astmy, zapaleń, kaszlu, bólu mięśni czy gorączki. Kocanka posiada również bardzo cenne własności kosmetyczne. Uszczelnia naczynka, wzmacnia cienką skórę, uelastyczniając ją i poprawiając koloryt. Idealnie nadaje się do każdego typu cery, korzystnie wpływa również na dłonie i stopy, ciężkość nóg i nadmiernie spięte mięśnie.

 

Olej ze słonecznika - jeden z najpopularniejszych i najbardziej stabilnych olejków do pielęgancji ciała i włosów, doskonale się wchłania, natychmiast zmiękcza skórę i nawilża, jest bardzo delikatny, pozostawia skórę jedwabiście gładką. Olejek tłoczony na zimno, jest bogaty w witaminy i minerały, kwas linolowy – niezbędny do prawidłowego funkcjonowania błony komórkowej, oraz kwas palmitynowy i palmitooleinowy. Zawiera proantocyjanidyny, które są skutecznymi antyoksydantami. Redukując wolne rodniki, zapobiegają starzeniu się skóry, zmniejszając negatywne efekty działania słońca na skórę.
Olej z ziaren słonecznika oczyszczony jest lekki, wykazuje wysoką zgodność z naturalnym sebum skóry, nie działa komandogennie, może być z powodzeniem stosowany w preparatach do skóry trądzikowej.


Zastosowanie:

- do produkcji kosmetyków, szczególnie przeznaczonych do skóry wrażliwej, cienkiej, na pękające naczynka

- do produkcji olejków do włosów, masek, wcierek

- do masażu całego ciała

- do codziennej pielęgnacji skóry twarzy i ciała, zamiast kremu

- do kąpieli, dla nawilżenia i uelastycznienia skóry

- jako odżywka do paznokci, do codziennego stosowania

 

INCI: Helianthus annuus seed oil, Helichrysum italicum (Immortelle) Flower Extract

Poj. 1l, butelka HDPE