100% naturalny olej z pestek Winogron rafinowany, zimnotłoczony 1l

Dostępność:
Jest Jest
 (115 szt.)

Olej z pestek winogron zimnotłoczony

Olej z pestek winogron to olej 100% czysty, naturalny, wytwarzany metodą tłoczenia na zimno nasion Vitis vinifera. Jest to olej o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega – 6. (linolowy kw.tłuszczowy 58-81%).  Olej z pestek winogron jest stosowany w produktach do skóry normalnej, tłustej, delikatnej,

dojrzałej oraz trądzikowej.

Obecne w oleju nienasycone kwasy tłuszczowe wraz z fosfolipidami tworzą strukturę błony komórkowej, regulując jej płynność i aktywność enzymów.

Najaktywniejszy z nich - kwas linolowy odgrywa istotną rolę w procesach metabolicznych skóry. Obecna w oleju frakcja niezmydlająca się w postaci fitosteroli wzmacnia lipidową barierę naskórka - chroniąc skórę przed odwodnieniem.


Właściwości kosmetyczne oleju z winogron

  • Jest świetnie wchłaniany przez skórę, ułatwia wchłanianie innych składników mieszanki olejków do masażu.
  • Jest bogaty w Niezbędnymi kwasami tłuszczowymi (EFA) są: kwas linolowy (LA) i kwas α-linolowy (ALA) które naprawiają barierę ochronną skóry.
  • Aplikacja kwasów tłuszczowych uelastycznia skórę i nadaje jej młodszy wygląd a włosy czyni bardziej błyszczącymi i zdrowiej wyglądającymi.
  • Miejscowa aplikacja kwasu linolowego (jak i jego wielonienasyconych pochodnych) wygładza skórę i redukuje utratę wody transepidermalnej.
  • Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne.


Zastosowanie:

  • Do masażu - olej z pestek winogron może być stosowany do masażu ciała w postaci czystej, nierozcieńczoy lub jako składnik przy tworzeniu mieszanek.
  • Jako olej bazowy do masażu aromaterapeutycznego, aromaterapii.
  • Jako składnik balsamów, kremów, żeli przeciwstarzeniowych i produktów do włosów.
  • Zalecany jest w kosmetykach o działaniu naprawczym, antyseptycznym i oczyszczającym.

INCI: Vitis Vinifera Seed Oil

Poj. 1 litr

Opakowanie: kanister HDPE